<< Ga terug

Bart Wallet verzorgt lezing in synagoge van Zwolle

Bart Wallet verzorgt lezing in synagoge van Zwolle
Foto: pedro sluiter

BINNENSTAD - Dr. Bart Wallet geeft op woensdag 11 oktober in de Zwolse synagoge een lezing over het onderwerp: ‘De Oranjes en de Joden: Mythe en werkelijkheid’. Wallet is onderzoekcoördinator Joodse Studies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vertelt met beelden over dit onderwerp en beantwoordt vragen.

‘Doorgewinterde Oranjeklanten’, zo staan de Nederlandse Joden bekend. In tal van brochures, liederen en synagogediensten is de nauwe band tussen het Huis van Oranje en de Nederlandse Joden bezongen en uitgedragen. Maar hoe was in de loop van vier eeuwen die relatie tussen de Oranjes en de Nederlandse Joden nu eigenlijk echt? Waar ligt de bron van de Joodse Oranjeliefde? In april 2018 wordt over dit onderwerp in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Joden en het Huis van Oranje’ geopend. Bij de voorbereiding daarvan is Wallet betrokken. De lezing geeft alvast een voorproefje van de tentoonstelling.

De bijeenkomst vindt plaats in de synagoge aan de Samuel Hirschstraat 8 en begint om 19.30 uur. De avond is georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet-leden betalen een toegang van 7,50 euro. Er zijn enkele boeken te koop zijn die met dit onderwerp te maken hebben.

Het Genootschap Nederland-Israël dat de avond organiseert, staat open voor allen die Israël en de joodse cultuur beter willen leren kennen. Leden krijgen per seizoen vijf lezingen en een culturele avond aangeboden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in de Zwolse synagoge.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo