De Swollenaer

Donderdag, 4 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

'Avond van de Chemie' in Odeon

'Avond van de Chemie' in Odeon
Redactie: Bas Wilberink

ZWOLLE - De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) is een beroepsvereniging voor scheikundigen, die chemie zichtbaar maakt in het hele land. Dit doet zij onder andere met de jaarlijkse organisatie van de 'Avond van de Chemie', waarbij scheikunde naar het theater wordt gebracht. Zo ook donderdagavond 3 oktober in Schouwburg Odeon.

Het wordt de vierde editie van de 'Avond van de Chemie'. Eerder werden theaters in Leiden, Amersfoort en Den Haag omgetoverd tot een plek waar chemie tot leven komt. "De 'Avond van de Chemie' is voor oud en jong en voor iedereen met (een beetje) interesse in chemie", aldus de organisatie. "De informele sfeer is karakteriserend voor dit wetenschappelijk verantwoorde avondje uit."

Sprekers van de avond brengen de nieuwste ontwikkelingen van actuele onderwerpen naar voren en delen hun inzichten vanuit zowel de wetenschap als het bedrijfsleven. Vanuit de academische wereld betreden Marleen Kamperman (Rijksuniversiteit Groningen) en Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden) het podium, vergezeld door CEO Tom van Aken (Avantium), voorloper op het gebied van duurzame chemie.

De presentatie is in handen van de Belgische wetenschapscommunicator Lieven Scheire. Naast de presentatie speelt hij ook een stuk uit zijn laatste programma Live in Nerdland: DNA, waarin hij bezoekers meeneemt langs 'waanzinnige weetjes en onthutsende theorieën'.

Tijdens de 'Avond van de Chemie' vindt ook het jaarlijkse KNCV Prijzengala plaats. Afstudeerders in het chemische werkveld van zowel mbo, hbo als wo kunnen hun scriptie vergulden. Door nominatie van hun begeleider zijn de drie beste kandidaten van elk opleidingsniveau aanwezig. Wie er met de Gouden Vlam, Gouden Spatel en Golden Master Award vandoor gaan, wordt bekend tijdens de prijzenceremonie.

Kaartverkoop loopt via de website van de KNCV (www.kncv.nl/avdc). Leden van de KNCV ontvangen 10 euro korting.