De Swollenaer

Donderdag, 24 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Artiesten krijgen open podium in spiegels Zwolse horeca

Artiesten krijgen open podium in spiegels Zwolse horeca
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - In de spiegels van de Zwolse horeca krijgen Zwolse artiesten, dichters, musici, schrijvers, rappers, theatergezelschappen en stand-uppers een uniek podium. De makers van onze schone kunsten kunnen de spiegels gebruiken om een ‘20-seconden-tekst’ te publiceren.

Het betreffen teksten die raken, inspireren en motiveren om twintig seconden handen te wassen. Een twintig-seconden-tekst, omdat de strijd tegen Covid19 exact twintig seconden handenwassen kost.

Missen

Op de podia is het nu nog stil, de theaters zijn leeg en de makers van cultuur zijn losgerukt van hun passie, werk en publiek. Maar ook de toeschouwers missen de performers, hun inspiratie, emotie en de spiegel die ze ons voorhouden. Om die leegte te vullen begon Ivar van Veen samen met Arnold Fransen en stadsdichter Jeroen Kraakman het Weerspiegelen-project. Het project verbindt de makers, zowel professioneel als amateur, met het publiek in de Zwolse horeca.

Daden

Initiatiefnemers Van Veen en Fransen maken met medewerking van Cibap vakschool voor verbeelding dit project mogelijk. “De makers van onze schone kunsten worden gemist. Ze moeten gezien en gehoord worden en vanuit dat verlangen ontstond dit idee”, zegt bedenker Van Veen. Via deze weg kunnen kunstenaars en performers van zich laten horen en hun publiek weer raken. Van Veen sprak veel culturele partijen, zo waren de Zwolse theaters en Gastvrij Zwolle (HESZ) blij met dit idee en zien het kunstproject als een treffende, frisse start voor het hernieuwd contact met het publiek.

Podium

Zangeres Cindy Oudshoorn, spoken word artiest Luna Wicks en stadsdichter Jeroen Kraakman omarmden als eersten het project. Zij nodigen vakbroeders uit om mee te doen; via korte video’s op sociale media roepen ze collega’s op om krachtige twintig-seconden teksten te maken. “Ik mis mijn muziekvrienden, mijn collega’s, het podium en het publiek”, zegt Oudshoorn in de videoboodschap. “Door het opengaan van de horeca en de theaters, krijgen we weer de gelegenheid elkaar te ontmoeten, het Weerspiegelen-project wil dat ook benadrukken.” Het applaus van schoongewassen handen zal ook via social media klinken via #weerspiegelen.

Vers

Hoewel het idee nog vers is, zijn er volop enthousiaste reacties en participanten. Zwolse Theaters, Stadkamer, Gastvrij Zwolle, Cibap vakschool voor verbeelding, Stadsdichter Jeroen Kraakman, Cindy Oudshoorn, Zwolse Stadsproducties, MarketingOost, Pixelpillow, José Leeuwenkamp, Lex Olthof en de Raakvlak Academie; elke dag haken nieuwe namen, scholen en podia aan of geven positieve feedback. Wie ook wil meedoen, kan zich aanmelden via de website weerspiegelen.nl Na de aanmelding ontvangen deze belangstellenden een twintig seconden-weerspiegelen-checklist als richtlijn voor de te maken teksten.