De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

ArtEZ Symfonieorkest sluit zich vijf dagen op

ArtEZ Symfonieorkest sluit zich vijf dagen op
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Een week lang laten 65 talentvolle jonge musici zich ‘opsluiten’ om samen met dirigent Joost Smeets te werken aan een uitzonderlijk concert op maandag 20 maart in Theater de Spiegel.

Op 13 maart bezetten de bachelor en masterstudenten Klassieke Muziek van het ArtEZ Conservatorium de Landes Musikakademie in het Duitse Heek Nienborg om een week later als het ArtEZ Symfonieorkest het concert ‘De Smaakmakers van morgen’ ten gehore te brengen. Elk jaar tijdens de ArtEZ projectweek bijten studenten zich vast in een muziekstuk of een specifiek onderwerp. Dit jaar is er gekozen voor Spaans georiënteerde muziek, ingegeven door het grote aantal Spaanse studenten die in Zwolle studeren. Hun invloed op de uitvoering van de stukken zal ongetwijfeld hoorbaar zijn. Onder de titel ‘De Smaakmakers van morgen’ repeteren, wonen en leven de musici vijf dagen 24 uur per dag samen om als symfonieorkest de gepeperde muziek van Manuel De Falla - Noches en los jardines de España en El Sombrero de tres Picos, en van Nicolai Rimsky Korsakov - Capriccio Espagnol te bestuderen. Tijdens deze week bloggen de studenten op Facebook het dagelijkse reilen en zeilen in tekst, foto en video.

Het symfonieorkest brengt na een week hard werken drie verschillende voorstellingen. Op donderdag 16 maart kan men om 12.30 uur in het Wilminktheater in Enschede tijdens een lunchconcert vast genieten van een voorproefje in kleine bezetting. Op zondag 19 maart speelt het complete orkest om 14.30 uur in het Wilminktheater.

De Grande Finale is op maandag 20 maart met een uitgebreid programma waar talent en talentontwikkeling centraal staan. Het programma begint om 18.30 uur met een inleiding door Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle, en dirigent Joost Smeets die vanuit hun eigen perspectief zullen reflecteren op talent. Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, onder leiding van Albert Dam, verzorgt om 19.15 uur het voorprogramma. Ook dit orkest speelt Spaanse muziek, namelijk delen uit Carmen van George Bizet. Het ArtEZ Symfonieorkest begint om 19.30 uur.

Reserveren voor zondag19 maart kan via www.wilminktheater.nl. De toegangsprijs bedraagt 15 euro; jongeren betalen 10 euro. Het lunchconcert is gratis en vrij toegankelijk.

Reserveren voor maandag 20 maart kan via www.zwolsetheaters.nl. De entree is hier 15 euro voor volwassenen en 5 euro voor jongeren.