<< Ga terug

ArtEz houdt tweedaagse expositie in de Creatieve Coöperatie

ArtEz houdt tweedaagse expositie in de Creatieve Coöperatie
Foto: Eigen foto

DIEZERPOORT - Derdejaars studenten van ArtEZ tonen in juni hun beeldend werk in een expositie bij de Creatieve Coöporatie (CC). De tentoonstelling is de start van een intensievere samenwerking tussen ArtEZ (art business centre) en de CC.

De CC is een werkplek voor starters, gevestigde bedrijven en studenten in de creatieve industrie. ArtEZ ziet in de samenwerking een kans om afgestudeerde startende kunstenaars en creatieve ondernemers een werkplek en faciliteiten te bieden. Bart Huydts (Directeur Art Business Centre): “Voor ons biedt de Creatieve Coöperatie een kans om onze alumni meteen een plek te geven in een heel netwerk van creatieve ondernemers. Daarnaast heeft de CC straks werkplaatsen waardoor starters kunnen beschikken over faciliteiten waar ze nog niet zelfstandig in kunnen investeren. Het is aantrekkelijk voor de stad als deze starters zich in Zwolle kunnen vestigen.”

Eefke Meijerink, directeur van de CC, is blij met de samenwerking. “Wij zijn een plek en een netwerk van creatieve ondernemers. Daarin verbinden we starters, gevestigde bedrijven en studenten aan elkaar omdat we zien dat ze elkaar alle drie iets te bieden hebben. De samenwerking met ArtEZ zorgt voor meer en steeds nieuwe creatieve makers in huis. We hebben al een houtwerkplaats voor gezamenlijk gebruik en we zijn nu onze werkplaatsen aan het uitbreiden naar andere technieken en materialen om te zorgen dat we deze starters echt iets te bieden hebben. Rond de gezamenlijke werkplaatsen liggen individuele betaalbare werkplekken zodat je een eigen plek kunt combineren met goede faciliteiten. De werkplaatsen zijn ook tijdelijk te gebruiken, bijvoorbeeld voor een groot project dat niet op je zolderkamer past.”

De expositie bij de CC komt voort uit de ‘werkschouw’ die derdejaars studenten geven als overgang naar hun afstudeerfase. Daarmee geeft de expositie de bezoeker een kijkje in de wording van een nieuwe generatie van volwassen kunstenaars. De expositie is een manier om verbinding te kunnen leggen tussen beeldend werk, educatieve visie en de samenleving. Wat houdt hen bezig, welke ontwikkeling maken zij door? Onder begeleiding van docenten die autonoom kunstenaar, filosoof en kunsthistoricus zijn, hebben de studenten het afgelopen halfjaar gewerkt aan hun eigen beeldend proces artistieke ontwikkeling. In dit proces leren zij kritisch te kijken naar de kunstwereld en hoe zij daar zelf een positie in kunnen nemen. Doordat de studenten allemaal hun eigen proces vormgeven, is er een grote differentiatie te zien in het werk. In hun derde jaar gaan studenten opzoek naar hun eigen talent en specialisatie. Als voorbereiding op het afstuderen en de bekende Finals grijpen ze de kans om met hun werk voor het eerst naar buiten te treden. Derdejaars DKBV-studenten werken compleet zelfstandig aan de organisatie van de expositie.

Eline Buwalda en Lydia Hazelaar (organisatoren/studenten ArtEZ): “Het is een unieke ervaring om dit vanaf het nulpunt te mogen organiseren. We onderzoeken hierin wat beeldende kunsteducatie is en creëren zelf. In dit kader een expositie; kunst, educatie en samenleving komen hierin samen. We kunnen met de expositie afstand nemen van ons eigen beeldend werk en kritisch reflecteren. De opleiding DBKV leidt beeldende educatoren op; wat kunnen wij voor anderen betekenen vanuit de beeldende expertise? We willen graag iets overbrengen, men op een andere manier laten kijken en verbinden. Het is noodzaak om zelf beeldend werk te maken om zelf je eigen artistieke ontwikkeling door te maken. Voor ons is kunst geen doel op zich maar een middel om te kunnen reflecteren en te creëren voor de samenleving.

Belangstellenden zijn op beide dagen welkom om een kijkje te komen nemen. Er is tijd en ruimte om elkaar te ontmoeten. De tentoonstelling is geopend op dinsdag 13 juni van 15.00 tot 18.00 uur en woensdag 14 juni van 16.00 tot 19.30 uur.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo