De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Actie IkPas leert mensen bewuster om te gaan met alcohol

Actie IkPas leert mensen bewuster om te gaan met alcohol
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De actie ‘Ik Pas’ - dertig dagen geen alcohol drinken en je eigen gewoonte doorbreken – gaat op woensdag 1 maart van start.

Wie wil meedoen, kan zich nu inschrijven op de site www.ikpas.nl. Inwoners kunnen individueel meedoen aan de actie, maar ook samen met anderen: familie, vrienden en collega’s. GGD IJsselland, Tactus en gemeenten ondersteunen deze actie in de regio IJsselland. “In de regio IJsselland groeien jongeren op in een omgeving waarin alcohol heel gewoon is. Veel volwassenen drinken alcohol op feesten en verjaardagen, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken”, stellen de initiatiefnemers. “Deelnemers van voorgaande edities voelden zich tijdens IkPas fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid. Bovendien bleek dat deelnemers zes maanden na deelname nog steeds minder alcohol dronken dan voor hun deelname.”

Verschillende organisaties zoals bibliotheken, huisartsen, apotheken en woonzorgcentra krijgen informatie over de actie en hoe mee te doen. Deelnemers ontvangen in de actieperiode een regionale nieuwsbrief met informatie en tips. Ook kunnen deelnemers hun ervaringen en vragen delen via de Facebook-pagina IkPas. Tactus kan individuele deelnemers ondersteuning bieden wanneer daaraan behoefte is. Men kan dit aanvragen via 40dagenzonderalcohol@tactus.nl. Voor (zorg)instellingen en bedrijven is een informatiepakket beschikbaar met voorbeeld- en communicatiemateriaal. Kijk op www.ikpas.nl.

Vanaf dit jaar doen meerdere gemeenten in de regio IJsselland actief mee aan de campagne. De invulling verschilt per gemeente. In elke gemeente draagt een ambassadeur IkPas actief uit. Vaak is dit een wethouder of burgemeester. Deelnemende gemeenten zijn Zwolle, Raalte, Ommen, Hardenberg, Kampen, Dalfsen, Steenwijkerland en Staphorst. De initiatiefnemers van IkPas zijn Hogeschool Windesheim, de GGD’en, instellingen voor verslavingszorg in Nederland en het Trimbos Instituut.