De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Academiehuis de Grote Kerk brengt wekelijks marktconcerten

Academiehuis de Grote Kerk brengt wekelijks marktconcerten
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk worden sinds deze zomer weer iedere vrijdag marktconcerten gegeven. Het is een traditie die Zwolle niet vreemd is.

Toch was hij er al jaren niet meer. Na een succesvolle start is er besloten ook in september door te gaan. Het Leeuwenbergh orgel wordt iedere week om 12.00 uur bespeeld in aansluiting op de wekelijkse carillonbespeling door stadsbeiaardier Martien van der Knijff.

Belangeloos

De concerten zijn volgens de organiserende stichting nu al een wekelijkse ontmoeting tussen lokale orgelliefhebbers. “Ook toevallige voorbijgangers en toeristen die de kerk en boekenmarkt bezoeken, waarderen de muziek enorm.” Daarom zet de Stichting Schnitgerorgel Zwolle de reeks voort in september. De marktconcerten worden belangeloos verzorgd door organisten uit de regio om aandacht te vragen voor de restauratie van het Schnitgerorgel in de kerk. Het grootste originele barokorgel ter wereld is in afwachting van de grootste restauratie uit de geschiedenis van dit bijzondere instrument uit 1721.

Orgelpijpen

Na de concerten wordt er om een gift gevraagd die volledig ten goede komt aan de restauratie. Geven kan contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Via de website kunnen er ook orgelpijpen worden geadopteerd. Meer informatie is te vinden op www.schnitgerorgelzwolle.nl. Iedere week worden op de Facebookpagina van het Zwolse Schnitgerorgel de organisten aangekondigd die in die week ‘stadsorganist van dienst zijn’.

Academiehuis de Grote Kerk hanteert toegangsitems zodat er zicht is op het aantal mensen in de kerk. Zodoende is de veiligheid bij een bezoek aan de kerk met inachtneming van de anderhalve meter gegarandeerd.