De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Aannemer begint met bouwkuip voor ondergrondse fietsenstalling

Aannemer begint met bouwkuip voor ondergrondse fietsenstalling
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De aannemer die de ondergronds fietsenstalling op het Stationsplein bouwt, begint woensdag met de aanleg van de bouwkuip.

Een bouwkuip is een tijdelijke, waterkerende constructie die nodig is om metersdiep in de grond bouwwerkzaamheden uit te voeren. De kuip wordt ongeveer 120 meter lang, 45 meter breed en 6 meter diep. Qua oppervlakte is dat te vergelijken met een voetbalveld. De bouwkuip wordt gemaakt met zogenaamde CSM-wanden die grond en water tegenhouden. CSM staat voor Cutter Soil Mix. Met deze bouwtechniek wordt er ondergronds water en cement vermengd om een grond- en waterkerende wand te bouwen. Ook het aanwezige grind in de grond wordt vermengd en zo onderdeel van de constructie. Een voordeel van deze techniek is dat de werkzaamheden geen trillingen en nauwelijks geluidshinder veroorzaken.

De afgelopen maanden zijn onder meer kabels en leidingen verlegd, is de riolering vervangen en het wegdek op verschillende plekken verwijderd.

Bekijk de werkzaamheden achter de bouwhekken live via de webcams www.zwolle.nl/stationspleinnoord of blijf op de hoogte via de BouwApp: www.zwolle.nl/bouwapp-stationsplein.