De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

‘Vrouwenkiesrecht strekt tot voordeel van allen!’

‘Vrouwenkiesrecht strekt tot voordeel van allen!’
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen komen Allemaal Zwolle, IJsselacademie, Historisch Centrum Overijssel, Stadkamer en provincie Overijssel met een expositie over democratie en honderd jaar vrouwenkiesrecht.

De expositie is van 18 februari tot en met 16 maart gratis te bezoeken in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Burgemeester Henk Jan Meijer opent de expositie op maandag 18 februari om 11.30 uur.

‘Vrouwenkiesrecht strekt tot voordeel van allen!’ Onder die leus streden vrouwen begin 20ste eeuw voor het recht om te stemmen. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het algemeen kiesrecht werd ingevoerd: kiesrecht voor mannen én vrouwen. De invoering van het algemeen kiesrecht in 1919 ging niet zonder slag of stoot. Zwolle werd een decor voor veel discussies, debatten en demonstraties. De expositie ‘Voxpop. Alle stemmen gelden’ neemt bezoekers mee naar de Zwolse ‘Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht’, de geschiedenis van de Provinciale Statenverkiezingen en de eerste vrouwen in de Overijsselse en Zwolse politiek.

De expositie is in samenwerking met gemeente Deventer ook in de Stadsetalage in Deventer te bezoeken van 15 februari tot en met 31 maart, toegespitst op de geschiedenis van Deventer.