De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

‘De Wilde Deerne’ krijgt een standbeeld

‘De Wilde Deerne’ krijgt een standbeeld
Foto: Erik Franssen
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De gemeente Zwolle gaat opdracht geven voor de vervaardiging van een standbeeld van het ‘wolvenmeisje’ Anna Maria Jennaert. Het kunstwerk wordt gemaakt door een beeldend kunstenaar die als ‘artist in residence’ op een nader te bepalen datum, op een voor iedereen goed zichtbare locatie aan het beeld gaat werken.

Anna Maria Jennaert werd op 26 juli 1717 in de bossen rond Zwolle in verwilderde toestand aangetroffen en opgevangen door de waardin van een logement aan de voet van de Peperbus. De omgeving van de Peperbus is dan ook een van de mogelijke locaties waar het kunstwerk wordt geplaatst, meldt het college dat 25.000 euro uittrekt voor de vervaardiging van het beeld.

De vrouw was ongeveer achttien jaar oud toen ze, slechts gekleed in lompen, in de omgeving van Zwolle werd aangetroffen. Haar huis was ruw en donker. Ze kon niet praten maar stootte enkel onduidelijke klanken uit. Ze kreeg onderdak in het logement De Misverstand, nabij de Peperpus, waar zij werd gekleed en gevoed. Het meisje was al snel een bezienswaardigheid met een geheimzinnige geschiedenis. In de volksmond werd ze De Wilde Deerne genoemd. Na verloop van tijd bleek dat het ging om de Antwerpse Anna Maria Jennaert die op jonge leeftijd was ontvoerd.

Het verhaal van Anna Maria heeft de Zwolse Stadsproductie geïnspireerd tot het theaterspektakel De Wilde Deerne, dat in 2018 in gezamenlijkheid met inwoners uit de stad wordt uitgevoerd.