Afbeelding
Foto: Maarten J Eykman

Festival Gluren bij de Buren in huiskamers en tuinen maakt zich klaar voor zijn tweede editie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Zondag 30 juni vindt de tweede editie plaats van het festival Gluren bij de Buren.” Huiskamers en tuinen worden omgetoverd tot kleine theaters, zodat je kan kijken naar dans-, muziek-, cabaret- en theatertalent. Tot zondag 12 mei is het mogelijk je aan te melden als gastheer/vrouw of als uitvoerende artiest.

(door: Ingrid Oosten)

Programmamaker Hans van der Werf: “Dit festival draait om drie pijlers: verbinding in de buurt, lokaal talent een podium bieden en de drempel naar cultuur verlagen. Ook Zwolle wordt steeds individualistischer, daar wil dit festival verandering in brengen. We willen graag dat je niet alleen de mensen in je eigen straat leert kennen, maar ook in je eigen wijk.”
Er zullen door de gehele stad locaties te vinden zijn waar je heen kunt om te genieten van al het talent dat Zwolle te bieden heeft. Natuurlijk staat het je vrij om ook in een andere wijk naar een concert te gaan, maar het liefst ga je naar plekken in je eigen wijk. Vorig jaar waren er in Zwolle 62 acts. Van der Werf: “Natuurlijk hopen we dat we dat aantal zullen evenaren, maar nog mooier is het als we nog meer theaterplekken en acts kunnen aanbieden.”

Gluren bij de Buren is een landelijk amateurkunstenfestival, waar naast Zwolle nog 28 gemeenten bij zijn betrokken. Door het hele land zullen er op zondag 30 juni achtertuinen en woonkamers open worden gesteld voor omwonenden. In totaal zijn er op dit moment al 677 aangemelde acts en nog meer aangemelde locaties.
De deelnemers spelen allemaal drie keer een half uur op dezelfde locatie. Alle voorstellingen zullen plaatsvinden tussen 12.00 en 17.00 uur. Als locatie eigenaar ben je directeur van je eigen theater; je bent gastheer/vrouw en je faciliteert de act. Zowel talent als locatie kan zich los van elkaar aanmelden. Van der Werf: “Wij zorgen ervoor dat die twee zo goed mogelijk aan elkaar worden gekoppeld.”
Het festival werkt met vrijwillige bijdrages van bezoekers, hiermee wordt, naast subsidies en giften, het evenement gefinancierd. Eind mei zal op de website glurenbijdeburen.nl het programma te zien zijn.

Een van de deelnemers is de Zwolse band Burgeon, zangeres Ileane Albracht-Zielman: “Als artiest/band is het allermooiste om liedjes te schrijven, dat je ideeën op papier komen, maar om dat te delen met mensen; dat is ultiem geluk. En bij dit festival gebeurt dat in een huiskamer, de buffer die er normaal is tussen publiek en band is dan weg. Er is geen podium, daarom sta je als artiest veel kwetsbaarder. We moeten sommige liedjes ook aanpassen, in plaats van de bas gebruiken we een contrabas en we zingen veel meer driestemmig. Je krijgt daardoor een hele andere dynamiek, maar daardoor verrassen we ook onszelf weer. Bovendien kun je tijdens dit festival de verhalen vertellen achter de liedjes, omdat we veel dichter bij elkaar staan. Burgeon heeft ontzettend veel zin om 30 juni te gaan spelen. Hopelijk voor zoveel mogelijk mensen.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Stichting Universiteit Leven Lang Leren (U3L) stopt Algemeen 19 mei, 10:24
Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen 18 mei, 17:08
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41