Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Dodenherdenking en Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Commissaris van de Koning Andries Heidema, burgemeester Peter Snijders en andere collegeleden nemen aan het programma deel. Op zondag 5 mei wordt in Zwolle de bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden. Burgemeester Peter Snijders houdt de openingstoespraak vanaf het hoofdpodium. Ook bij het Bevrijdingsfestival zijn meerdere collegeleden aanwezig.  

Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Van daaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden: Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkpark (centrale oorlogsmonument).

Herdenking

Burgemeester Peter Snijders spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument, die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er gedichten van scholieren Mila en Saar en stadsdichter Bauke Vermaas. Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Peter Snijders leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. 

Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals Groot Mannenkoor Zwolle, de kopergroep van harmonieorkest De Bazuin Zwolle, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scoutingverenigingen uit de stad.

Concert en theater

Na de herdenking vinden er vanaf 21.00 uur in de stad op diverse plekken concerten en voorstellingen plaats. Onder andere in de Plantagekerk waar kamerkoor Hera optreedt. Ook zijn er vanaf 21.00 uur op diverse plekken concerten en theatervoorstellingen, onder andere in de context van Theater na de Dam.

Bevrijdingsfestival

Op 5 wordt de bevrijding gevierd. De opening van het Bevrijdingsfestival staat gepland om 11.45 uur vanaf het hoofdpodium in Park de Wezenlanden. Atleten van AV PEC 1910 brengen het vuur vanuit Wageningen. Burgemeester Peters Snijders richt zich in een toespraak tot het publiek na het vlaghijsen en het Wilhelmus. 

Diverse collegeleden wonen verschillende programmaonderdelen bij. Kijk voor meer informatie op: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl



Afbeelding

Gerard Meijeringh

Vlnr: Sportwethouder Michiel van Willigen, burgemeester Peter Snijders, Bram van Polen, burgemeester Jeroen Joon van Harderwijk en sportwethouder Marcel Companjen van Harderwijk.
Bram van Polen krijgt Erepenning Zwolle Algemeen 19 mei, 22:42
Bram van Polen op de schouders van de trouwe supporters.
Nog een keer alles en allemaal voor Bram van Polen Sport 19 mei, 19:28
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 19 mei, 17:09