Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zwolse band Hiigo verovert Nederland met nummer Tankstation

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - “Mocht ik verdwalen / Wie komt me dan halen / Wie komt me oprapen / Wie kijkt er nog naar me om / Als ik niet meer thuis kwam / Wie zou me zoeken dan / Wie komt me dan halen / Wie komt me oprapen.” Dit is het refrein van de hit Tankstation, waarmee de Zwolse band Hiigo langzaam Nederland verovert. Het nummer staat voor de vierde week op rij op nummer 1 in de Verrukkelijke 15. 

(door: Ingrid Oosten) 

Nadat de band ’s ochtends vroeg live heeft gespeeld in de ochtendshow ‘Jan Willem Staat Op’ op NPO Radio 2, vat DJ Jan-Willem Roodbeen het lied samen: “De eenzaamheid is super verdrietig en tegelijkertijd heeft het nummer en positieve ondertoon. Word ik er heel blij en gelukkig van als ik het hoor.”

De Zwolse Nederlandstalige Indiepop band Hiigo bestaat uit de mannen: Peter Terluin, Dion van der Geest, Koen Gardebroek, Aart de Gier en Hans van der Werf. Sinds 2021 werken deze vijf verschillende karakters samen. Dat is soms lastig, omdat ze zo verschillend zijn, maar meestal erg prettig, want ze hebben elkaar nodig. Zanger Hans van der Werf: “De naam van de band is dezelfde als de naam van mijn hond, omdat de vriendschap met mijn hond hetzelfde is als de vriendschap tussen de bandleden: onvoorwaardelijk.”

De band werkt niet via een vast stramien, soms is er eerst de tekst, maar ze kunnen evenzogoed met de muziek beginnen. Welk muzikaal idee ook wordt geproduceerd, eerst moet het langs alle vijf de bandleden zijn geweest. Pas dan kan het signatuur ‘Hiigo’ erop.

Ze repeteren al jaren elke dinsdagavond met elkaar en al de tijd die ze in de band hebben gestopt, lijkt nu zijn vruchten af te werpen. Ze traden al op in de Live box van Radiostation 3FM en bij Leo Blokhuis Live; wederom bij NPO Radio 2. Ze speelden daar uiteraard hun hit ‘Tankstation’, maar brachten ook een ander lied ten gehore. Drummer Koen Gardebroek: “Sommige liedjes spelen we al 2,5 jaar, toch kunnen we nog steeds bezig zijn met het finetunen, zodat het nog net iets beter en mooier wordt.”

Ook zal er op zondag 15 december 2024 een eigen Tankstation festival zijn in samenwerking met Hedon. Waarin Hiigo zelf optreed, maar ook andere artiesten een podium biedt. Bassist Aart de Gier: “We houden van Zwolle en willen dan ook graag iets geven aan deze mooie stad.”
Dromen hebben de bandleden volop. Naast dat ze allemaal fulltime bandlid willen worden, zijn er nog meer dromen. Gitarist Dion van der Geest: “We staan nu nummer één in de Verrukkelijke 15, daar willen we graag nog blijven staan. Ook willen we heel graag worden uitgenodigd om op de grote festivals te komen spelen, zoals Pinkpop en Lowlands. Een ander, maar even belangrijk doel is om de mensen die we nu geraakt hebben, dat die blijven aanhangen.” Toetsenist Peter Terluin vult aan: “Het nummer maakt bij veel mensen wat los, we krijgen dan ook hele levensverhalen te horen, omdat mensen door het luisteren naar ons nummer echt geraakt zijn. We zitten nu in de muzikale harten van die mensen en daar willen we heel graag blijven.”

Gerard Meijeringh

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen gisteren
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18