Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Koninklijke onderscheiding voor Eugène van Boheemen

Algemeen

ZWOLLE - Loco-burgemeester Gerdien Rots heeft zaterdag in theater de Spiegel de koninklijke onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Eugène van Boheemen voor zijn vrijwillige muzikale verdiensten. Dit gebeurt na afloop van het concert waaraan onder andere het Overijssels Kamerkoor meewerkt waaraan hij dit jaar als dirigent 25 jaar is verbonden.

Eugène van Boheemen is een muzikale duizendpoot die zijn talent graag in dienst stelt van de samenleving. Hij is docent, coach van amateurkoren, koordirigent en ensembleleider bij ArtEZ. Daarnaast is hij op vrijwillige basis actief als dirigent en een bron van inspiratie voor vrije improvisatie, jurylid bij landelijke festivals en concoursen, pianist, componist en zanger. Zijn techniek en creativiteit kunnen op erkenning en succes in de muziekwereld rekenen.

Jeugd
Al vanuit het studentenhuis gaf Eugène van Boheemen kinderen Algemene Muzikale Vorming en maakte hij hen enthousiast voor muziek. Hij gaf de lessen een speels karakter en was zijn tijd daarin ver vooruit. Het stimuleerde meerdere kinderen de muziek in te gaan. in. Ook was hij medeoprichter van kinderkoor Konstantijn.

Overijssels KamerkoorEugène van Boheemen is dit jaar 25 jaar dirigent van het Overijssels Kamerkoor. Een amateurkoor met een professionele reputatie. Hij slaagt erin musici te bezielen en het publiek het verhaal achter de noten te vertellen. Dat zorgt voor verdieping, verbreding en verrassing. Daarnaast was hij 30 jaar verbonden aan Aquino, een koor dat zich onder zijn bezielende leiding eveneens volop heeft kunnen ontwikkelen.

Samenwerking
Eugène van Boheemen investeert graag in een jonge generatie musici en muzikale vernieuwing. Hij zoekt daarbij de uitdaging door samen te werken met verschillende culturele disciplines en professionals en amateurs. En hij kiest daarbij graag voor spannende, vernieuwende composities op bijzondere locaties. Daarmee levert Eugène van Boheemen een belangrijke bijdrage aan het culturele klimaat in Zwolle.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13